Ko lupimo krompir ali pa jabolko, korenje in podobno, veliko ljudi uporablja nož. Nož ni tako praktična zadeva v tem primeru, ker se lupi zelo na debelo. Olupimo veliko več kot bi mogli. Tisti ki imajo nekaj spretnosti, jim gre bolje od rok kot pa tistim, ki ne lupijo tako pogosto. S tem ko lupimo bolj na debelo, mečemo hrano stran. Naj je na olupkih še nekaj hrane, ki je ne bi rabili odrezat. Zato pride v poštev lupilec.
Imamo različne lupilce, vsi so namenjeni temu da res lepo na tanko olupijo krompir, korenje, kumare, jabolko in podobno. Olupijo le toliko kot morajo in niče več. Ni toliko dela, saj je zelo enostavno za uporabljati in sicer, samo drsimo po hrani in lupilec lepo opravlja svoje delo brez večje pomoči od nas. Imamo lupilce v obliki noža, navadne lupilce, večji, manjši, tudi mašine obstajajo, ki so namenjene lupljenju.
Lupljenje je zelo pomembno, saj ni vse za pojesti kar vidimo. Sadje je malce drugačna pesem, tam lahko jemo tudi olupke. Tudi krompir lahko jemo z olupkom ampak ni najboljše. Če delamo pire krompir, moramo krompir olupiti, skuhati in zmečkati v pire. Tam bi nas lupina krompirja ovirala.
Otroci obožujejo sadje ampak, ker še nimajo tako razvitih zob in požiralnika, je seveda pametno da starši jabolko prej olupijo, narežejo in potem ponudijo otroku. Nekateri otroci imajo zelo radi naribano jabolko. Tukaj je isto. Jabolko je potrebno najprej olupiti predno ga naribamo. Zato imamo v vsaki hiši vedno tudi na razpolago lupilec.
Z lupilce olupimo hrano zelo hitro in brez nepotrebnih poškodb, ki se lahko drugače zgodijo pri nožu. Nož je lahko zelo nevarna zadeva, še posebej ko imamo mokre roke in nam hrana drsi iz rok, takrat se lahko zelo hitro porežemo in imamo nove probleme, ki pa si jih nihče takrat ne želi.